Vilken blodgrupp är vanligast i Sverige

04 januari 2024 Jon Larsson

En översikt över vilken blodgrupp som är vanligast i Sverige

I Sverige är blodgrupp A den vanligaste bland befolkningen. Detta innebär att de flesta svenskar har antigen A i sina röda blodkroppar och antikroppar B i sitt plasma. Men för att förstå hur detta är möjligt och varför vissa blodgrupper är vanligare än andra i Sverige, måste vi först bekanta oss med de olika blodgrupperna som finns.

Vad är blodgruper och vilka typer som finns?

research

Blodgrupper bestäms av två huvudsakliga antigener, A och B, som finns på röda blodkroppar, samt två antikroppar, A och B, som finns i plasma. Utifrån närvaron eller frånvaron av dessa antigen och antikroppar klassificeras blodgrupperna i fyra huvudtyper: A, B, AB och O.

Blodgrupp A: Denna grupp har antigen A på de röda blodkropparna och antikropp B i plasma. Cirka 42% av svenskarna har blodgrupp A, vilket gör den till den vanligaste blodgruppen i Sverige.

Blodgrupp B: Denna grupp har antigen B på de röda blodkropparna och antikropp A i plasma. Ungefär 9% av svenskarna har blodgrupp B.

Blodgrupp AB: Denna grupp har både antigen A och B på de röda blodkropparna, men inga antikroppar i plasma. Endast 8% av svenskarna har blodgrupp AB.

Blodgrupp O: Denna grupp har inga antigen på de röda blodkropparna, men både antikropp A och B i plasma. Cirka 41% av svenskarna har blodgrupp O, vilket gör den till den näst vanligaste blodgruppen i Sverige.

Kvantitativa mätningar av blodgrupper i Sverige

För att få en bättre förståelse för vilken blodgrupp som är vanligast i Sverige kan vi använda kvantitativa mätningar. Enligt Statistiska centralbyrån var fördelningen av blodgrupper i Sverige enligt följande år 2020:

– Blodgrupp A: 3 806 000 personer eller ungefär 42% av befolkningen

– Blodgrupp B: 785 000 personer eller ungefär 9% av befolkningen

– Blodgrupp AB: 734 000 personer eller ungefär 8% av befolkningen

– Blodgrupp O: 3 678 000 personer eller ungefär 41% av befolkningen

Dessa siffror visar att blodgrupp A och O tillsammans utgör majoriteten av befolkningen i Sverige, medan blodgrupp B och AB är mindre vanliga.

Skillnader mellan olika blodgrupper i Sverige

Även om blodgrupperna delas in i fyra huvudtyper finns det också undergrupper som kan ge ytterligare information om blodgruppers egenskaper. Till exempel kan det vara av intresse att veta att de som har blodgrupp A kan ha antingen A1 eller A2-subtypen, där A1 är den vanligaste. Vidare kan Rh-faktorer, såsom Rh-positiv eller Rh-negativ, också påverka egenskaperna hos en viss blodgrupp. Dessa skillnader kan vara relevanta vid transfusioner och transplantationer.

Historiska för- och nackdelar med olika blodgrupper i Sverige

Historiskt sett har det funnits viss forskning och spekulation om hur olika blodgrupper kan vara kopplade till olika sjukdomar och genetiska egenskaper. Till exempel har det varit spekulationer om eventuella kopplingar mellan blodgrupp O och minskad risk för vissa typer av cancer, liksom ökad resistens mot vissa infektionssjukdomar. Å andra sidan har personer med blodgrupp AB ibland rapporterats ha högre risk för vissa hjärt- och kärlsjukdomar. Det är dock viktigt att notera att dessa samband är komplexa och att det fortfarande pågår forskning inom området.



: En kort video som förklarar blodgruppernas betydelse och hur de påverkar transfusioner och transplantationer i Sverige]

Slutsats:

I Sverige är blodgrupp A den vanligaste blodgruppen, följt av blodgrupp O. Skillnader mellan de olika blodgrupperna kan ha betydelse vid blodtransfusioner och transplantationer. Trots historiska spekulationer om eventuella kopplingar mellan blodgrupper och sjukdomar är det viktigt att notera att mer forskning behövs för att förstå djupare samband. Medan denna artikel har gett en grundlig översikt över vilken blodgrupp som är vanligast i Sverige, är det alltid värt att konsultera medicinsk expertis för att ta emot individuell och exakt information om ens egen blodgrupp och dess betydelse.

FAQ

Vilken blodgrupp är vanligast i Sverige?

Blodgrupp A är vanligast i Sverige, följt av blodgrupp O.

Vilka typer av blodgrupper finns det?

Det finns fyra huvudtyper av blodgrupper: A, B, AB och O.

Finns det några historiska för- eller nackdelar med olika blodgrupper?

Historiskt sett har det funnits några spekulationer om eventuella samband mellan olika blodgrupper och sjukdomar eller genetiska egenskaper. Mer forskning behövs dock för att förstå dessa samband bättre.

Fler nyheter